Ga naar de inhoud
Home » Fondsbeleggen

Fondsbeleggen vergelijken – Beste beleggingsfondsen 2024

Wat is een beleggingsfonds, hoe werkt beleggen in fondsen en voor wie is fondsbeleggen bedoeld? Op deze pagina vind je antwoord op al deze vragen. Ook bespreken we wat de voor- en nadelen zijn en welke kosten hieraan zitten verbonden. Dat laatste kan natuurlijk verschillen, en daarom zullen we hieronder ook diverse aanbieders van beleggingsfondsen vergelijken.

Broker

Transactiekosten

Aanmelden

€2,30

€0
Aandelen

0,59%
Per jaar

0,60%
Per jaar

Broker

Waardering

Servicekosten

Order per €1000

Aanmelden

9,6/10

€2,50 per beurs per jaar

€2,30,-

9,3/10

€0

€0
Aandelen

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

8,9/10

0,59%
Per jaar

€5,00,-

8,7/10

0,60%
Per jaar

€9,00,-

In het bovenstaande tabel zie je een aantal aanbieders van fondsbeleggen op een rijtje. Zoals je ziet kunnen de kosten per aanbieder dus wezenlijk verschillen. Met deze tabel kan je snel verschillende beleggingsfondsen vergelijken.

Wat is een beleggingsfonds?

In beleggingsfondsen is vermogen van een groot aantal beleggers bij elkaar verzameld. Dit wordt vervolgens door de fondsbeheerder belegd in meerdere beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties, maar ook in andere zaken zoals valuta of grondstoffen. Belangrijk bij fondsbeleggen is dus dat er op hetzelfde moment op meerdere markten tegelijk wordt belegd. Op die manier ben jij als belegger dus met één enkele inleg actief in diverse beleggingen. Gaat er één daarvan wat minder goed, dan zijn de gevolgen dus minder groot. Dat is gelijk de reden dat veel mensen beleggen in fondsen zo’n aantrekkelijke optie vinden.

fondsbeleggen, wat is een beleggingsfonds, beleggen in fondsen

Hoe werkt fondsbeleggen?

Bij beleggen in fondsen word jij als belegger niet de daadwerkelijke eigenaar van beleggingsproducten zoals aandelen, cryptocurrency of obligaties. In plaats daarvan koop je bij het beleggingsfonds een participatie. Dit is in principe gewoon een bewijs van deelname. Met het geld dat jij voor die participatie hebt betaald gaat de beheerder van het fonds aan de slag. Zoals gezegd ben jij één van de vele deelnemers, waardoor het te beleggen bedrag in de meeste gevallen van fondsbeleggen enorm is. Dit bedrag wordt door de professional belegd op diverse markten. Als de waarde van het totale beleggingsfonds toeneemt, gaat ook jouw participatie in waarde omhoog. Op die manier behaal je rendement.

Wat zijn de voor- en nadelen van fondsbeleggen?

Beleggen in fondsen kent natuurlijk, zoals elke beleggingsvorm, zijn eigen voor- en nadelen. Allereerst is een groot voordeel net als bij laten beleggen dat je zelf geen tijd kwijt bent aan het daadwerkelijke handelen op de beurs. Het enige wat je hoeft te doen is een participatie aanschaffen. Je hebt niet zozeer verstand van alle marktontwikkelingen en beleggingsproducten nodig. Voordat je dat hebt ben je best een tijdje verder en in het geval van fondsbeleggen doet de broker dat dus allemaal voor je. Een ander voordeel van fondsbeleggen is het gespreide risico. Je belegt in meerdere producten tegelijk en bent niet gebonden aan de prestaties van bijvoorbeeld één bedrijf. Gaat een van de beleggingen wat minder, dan wordt dit verlies opgevangen door de andere actieve beleggingen in het fonds.

Een nadeel van beleggen in fondsen is dat de kosten hoger zijn dan wanneer je zelf belegt. Je betaalt de fondsbeheerder voor het daadwerkelijke beleggen. Dit is natuurlijk wel logisch, omdat de broker het werk doet en jij als het ware dus passief belegt. Daar staat tegenover dat jij er verder geen tijd aan hoeft te besteden.

Voor wie is beleggen in fondsen?

Zoals gezegd is fondsbeleggen dus ideaal voor mensen die een alternatief zoeken voor hun trage spaarrekening, maar niet de tijd kunnen of willen steken in het zelf leren beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is een aanbieder van fondsbeleggen uitkiezen (hierover straks meer) en een participatie aanschaffen. De rest gaat als het ware vanzelf. Een ander aantrekkelijk aspect voor veel mensen is het gespreide risico van fondsbeleggen. Beleggen met een laag risico levert doorgaans ook minder rendement op maar kan op de lange termijn toch behoorlijk lucratief zijn. Tot slot kan je fondsbeleggen met een specifiek doel, zoals groene energie. Ga je beleggingsfondsen vergelijken, dan kan je hier rekening mee houden.

Wat zijn de kosten van fondsbeleggen? 

Aan fondsbeleggen zitten diverse kosten verbonden. Zoals gezegd betaal je natuurlijk voor de werkzaamheden van een geschoolde, professionele fondsbelegger. Dit heet in veel gevallen de service fee. Daarnaast betaal je bij fondsbeleggen meestal ook transactiekosten tijdens de aanschaf van een participatie. Het bedrag hiervan is afhankelijk van de grootte van je participatie. Verder kan het voorkomen dat de broker kosten rekent voor het beheren van je opgebouwde vermogen. Vaak valt dit onder de noemer servicekosten. Let er bij het beleggingsfondsen vergelijken op dat kleine verschillen in kostenpercentages op de lange termijn al gauw duizenden euro’s in rendement kunnen schelen. Bedenk goed wat je plan voor de lange en korte termijn en ga dan op zoek naar het voor jou beste beleggingsfonds.

Wat is een goed alternatief voor fondsbeleggen?

Ben je toch niet helemaal overtuigd van de ins en outs van fondsbeleggen? Geen probleem! Er zijn tal van andere opties die misschien beter bij jou als belegger passen. Een methode die het een en ander wegheeft van fondsbeleggen, is laten beleggen. Net als bij fondsbeleggen gaat er hier een professional voor je aan de slag. Je hebt echter meer vrijheid in het type beleggingen dat er voor je uitgevoerd gaat worden en de markten waarop dat gaat gebeuren. Belangrijker misschien nog wel is de mate van keuzevrijheid op het gebied van risico: je gaat samen met de broker op zoek naar een risicoprofiel dat perfect aansluit op jouw wensen. Zo geniet je dus net als bij fondsbeleggen van het voordeel dat het weinig tijd kost, maar kan je wel bepalen hoe agressief je de markt betreedt. Wil jij meer weten over laten beleggen? Kijk dan op deze pagina.

Ben jij benieuwd geworden naar de wereld van het beleggen in fondsen? Ga dan vandaag nog op zoek naar de broker die het beste bij jou past. Begin met bepalen wat je precies uit wilt geven (periodiek of eenmalig) en ga goed na welke kosten eraan verbonden zitten. Neem ook je tijd om reviews en ervaringen over de verschillende aanbieders te lezen van mensen die voorgingen. Zo verklein je de kans dat je voor verrassingen komt te staan. Wij wensen je veel succes met beleggen in fondsen!