Ga naar de inhoud
Home » Zelf beleggen

Zelf Beleggen? | Beste Beleggingsrekeningen 2024

Wil jij zelf aandelen kopen en beleggen op de beurs? Dan is het handig om te weten welke beleggingsrekening het beste bij jou past. Er zijn namelijk veel verschillende beleggingsrekeningen met elk hun voor- en nadelen. In dit artikel kom je alles te weten over zelf beleggen en de beste beleggingsrekeningen. In de onderstaande tabel vind je een aantal beleggingsrekeningen waarbij je zelf online kunt beleggen. Zo kan jij gelijk zien wat deze online brokers jou te bieden hebben.

Broker

Transactiekosten

Aanmelden

€2,30

€0
Aandelen

0,59%
Per jaar

0,60%
Per jaar

DEGIRO app, beleggingsapp, aandelen app, mobiel beleggen

Waardering

★★★★★

9,6/10

Servicekosten

€2,00 per beurs per jaar

Order per €1,000,-

€3,00,-

Zelf beleggen?

Ja

 Ongekend lage kosten

Wereldwijde beleggingsmogelijkheden

 Prijswinnend & gebruiksvriendelijk platform

Plus500 beleggingsrekening

Waardering

★★★★☆

8,7/10

Servicekosten

0% 
Commissie

Order per €1,000,-

0%
Commissie

Zelf beleggen?

Ja

Gratis demo account

Alleen CFD beleggen

 64% retailbeleggers verliest geld met CFD’s

Waardering

★★★★★

8,5/10

Servicekosten

€0

Order per €1,000,-

€1,90,-

Zelf beleggen?

Ja

 Ongekend lage kosten

Wereldwijde beleggingsmogelijkheden

 16x Bekroond tot beste beleggingsplatform

Beleggingsrekening openen BrandNewDay

Waardering

★★★☆☆

8,5/10

Servicekosten

0.59%
per jaar

Order per €1,000,-

€5,00,-

Zelf beleggen?

Nee

Zeer lage kosten

Keuze uit 8 indexfondsen

Laten beleggen door experts

Waardering

★★★☆☆

8,3/10

Servicekosten

0.60%
per jaar

Order per €1,000,-

€9,00,-

Zelf beleggen?

Nee

Gemaks- of fondsbeleggen

Keuze uit 8 beleggingsfondsen

Laten beleggen door experts

Waardering

★★★★☆

7,2/10

Servicekosten

€0

Order per €1,000,-

€1,80,-

Zelf beleggen?

Ja

 Zeer lage transactiekosten

Wereldwijde beleggingsmogelijkheden

Geavanceerd handelsplatform

Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is zelf beleggen?

Zelf beleggen op de beurs houdt in dat jij zelf alle handelingen verricht die te maken hebben met beleggen. Dit gaat meestal om het kopen en verkopen van aandelen, cryptocurrencies, obligaties of andere beleggingsproducten. Jij hebt de volledige controle, bijvoorbeeld via een zelf beleggen app of handelsplatform. Je moet dus zelf al het werk doen: de markten in de gaten houden en je portfolio beheren. Je krijgt geen advies van de broker en loopt zelf al het risico. Dit noemen we ook wel execution only beleggen. Met bijvoorbeeld een beleggingsapp beheer jij je portfolio en handel je in aandelen of andere beleggingsproducten. Met zelf online beleggen heb je alle touwtjes in handen en kan je doen wat je wilt. Echter is hiervoor wel enige kennis vereist.

zelf beleggen, zelf aandelen kopen, zelf online beleggen vergelijken

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf online beleggen is niet de enige manier om online te beleggen. Je kunt er ook voor kiezen om je geld te laten beleggen. Als je je aandelen laat beleggen, betaal je brokers om jouw portefeuille te beheren en hun expertise toe te passen op de handelsmarkt. Je bepaalt voor jezelf een (maandelijks) bedrag dat je in wilt leggen en de online broker gaat voor je aan de slag. Dit wordt ook wel vermogensbeheer genoemd, omdat je jouw te beleggen vermogen als het ware in handen van de broker plaatst om voor jou te beleggen. Anders dan zelf beleggen op de beurs, is dit bijvoorbeeld heel handig voor mensen die rendement willen maken maar geen tijd of kennis hebben om zelf online te beleggen. Je vertrouwt op professionals en hoopt dat je veel rendement opbouwt, zonder dat je er zelf al te veel voor hoeft te doen.

Voor wie is zelf beleggen?

Als je zelf wilt gaan beleggen betekent dat dus zoals gezegd dat je 100% controle hebt over wat je doet. Daartegenover staat natuurlijk dat jij wel zelf al het werk moet doen. Als je een beginner bent op het gebied van zelf online beleggen moet je hier dus best wat tijd in steken. Het is immers niet slim om zonder enige kennis van beleggen de markt op te gaan. Als je bereid bent om de tijd te nemen en de kennis op te doen, dan zitten er behoorlijk wat voordelen aan zelf beleggen op de beurs. Ten eerste heb je zoals gezegd alle controle over je handelsacties en dus weet je wat er speelt. Daarnaast is zelf aandelen kopen goedkoper dan laten beleggen, omdat je in dat laatste geval vaak kosten moet afdragen aan de broker. Ook zit je met zelf aandelen kopen nergens aan vast, je kunt stoppen wanneer je wilt. Maar nogmaals: met zelf aandelen kopen gaat niets vanzelf en is het dus noodzakelijk dat je veel tijd investeert. Niet alleen voor het daadwerkelijke handelen, maar vooral ook voor het volgen van de marktontwikkelingen.

Hoe werkt het?

Om zelf de beleggingsmarkt op te gaan heb je een beleggingsrekening nodig. Deze kan je openen bij een online broker van jouw keuze, hierna krijg je toegang tot een handelsplatform en in de meeste gevallen ook een beleggingsapp. Hiermee kan je waar je ook bent snel de markt in de gaten houden, zelf aandelen kopen/verkopen en je portfolio beheren. Een verstandige eerste stap is om de verschillende brokers met elkaar te vergelijken, zodat je ongeveer weet op welke markten ze actief zijn, welke beleggingsproducten ze aanbieden en wat de kosten zijn. Dit kan namelijk nogal verschillen. Als je een of meerdere online brokers hebt uitgekozen, moet je voordat je kan beginnen een vragenlijst invullen. Hier zit vervolgens een advies aan vast. Dit is in het geval van execution only beleggen verplicht omdat jij zelf al het risico loopt. Het kan dus zo zijn dat beginnende beleggers na het invullen van de vragenlijst een advies krijgen om in plaats van zelf aandelen kopen een andere vorm van beleggen te kiezen. Als de broker vindt dat jij voldoende kennis van zaken hebt kun je beginnen. Je kunt dan je eigen portefeuille beheren en beleggingsproducten kopen en verkopen naar eigen wensen.

Wat zijn de kosten?

Zoals eerder gezegd zitten er aan zelf beleggen op de beurs verschillende kosten verbonden. Ten eerste betaal je in veel gevallen steeds transactiekosten voor zelf aandelen kopen. Dit is een percentage van je transactie en verschilt per broker. Sommige brokers rekenen geen transactiekosten. Ook kan je bij zelf beleggen kosten tegenkomen voor het beheren van je vermogen. Hoe meer geld jij op je beleggingsrekening hebt staan, hoe hoger deze kosten. Gelukkig zijn er bij zelf aandelen kopen ook verschillende kosten die je ontwijkt. Zo betaal je natuurlijk geen kosten voor advies of beleggingsacties van de broker, omdat je alles zelf doet. Dit zijn kosten die hoog kunnen oplopen. Als je je vermogen laat beleggen kan het ook nog voorkomen dat je extra kosten moet betalen als je besluit ermee te stoppen, hier heb je bij zelf beleggen ook geen last van.

Beginnen met beleggen?

Zijn je handen tijdens het lezen van dit artikel gaan kriebelen en ben je klaar voor zelf aandelen kopen? Start dan nu nog met het openen van een eigen beleggingsrekening. Dat is zo gebeurd en dan kan je gelijk aan de slag. In de bovenstaande tabel zie je bovendien in één oogopslag wat voor jou de beste online broker is voor zelf aandelen kopen. Beleggingsrekeningen vergelijken is namelijk altijd de beste eerste stap. Als je dat hebt gedaan ben je er klaar voor, we wensen je veel succes!